Glasbena šola Sežana
GLASBENA ŠOLA SEŽANA
Kosovelova 4b, 6210 SEŽANA
t: 05 7301 220, f: 05 7342 587

Obvestila

Finish Line Coupon Code 2014
DEC
1
1.12.2019 | Ravnatelj GŠ Sežana Ivo Bašič
MEDNARODNO TEKMOVANJE PIHALNIH ORKESTROV GRAFENEGG 2019
Regijski pihalni orkester Krasa in Brkinov
V enkratnem projektu, ki smo se ga lotili godbeniki na Krasu in Brkinih je sodelovalo 80 mladih glasbenikov do trideset let. Konec avgusta smo pričeli z vajami regijskega pihalnega orkestra Krasa in Brkinov v idiličnem Štanjelu. Celodnevne vaje so potekala v zadružnem domu in osnovni šoli pod vodstvom Matije Tavčarja, ki je bil izbran za dirigenta.
 
Seveda zaradi težavnosti in lažjega razumevanja notnega gradiva so dirigentu veliko pomagali naši študentje, ki so vodili sekcijske vaje, pri nizkih trobilih, pa jim je pomagal tudi ravnatelj GŠ Sežana Ivo Bašič. V sklopu samih priprav na omenjeno tekmovanje so bili predvideni tudi koncerti, da bi bili kar se da najbolje pripravljeni za tekmovanje.
 
Prvi koncert je bil takoj po zaključku intenzivnih vaj v amfiteatru Kosovelovega doma. Nato smo še en krat čez štirinajst dni ponovili koncert na velikem odru Kosovelovega doma. Na obeh koncertih pa je z nami sodeloval orkester, ki je ravno tako nastal letos na festivalu Musikras v Štanjelu. Dirigent orkestra Musikras je bi Tomaž Škamperle. Naš tretji koncert je bil v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, saj so nas tja povabili iz tržaškega orkestra Arcobaleno. Tik pred odhodom na tekmovanje, pa smo imeli generalko pred domačim občinstvom v dvorani v Kobjeglavi. Vsi nastopi so bili odigrani v različnih dvoranah, kar pa je zelo koristilo našim mladim godbenikom, pri hitrem prilagajanju na različno akustične prostore. Tudi to spada v del prepotrebnih izkušenj za mlade glasbenike.
 
V petek 25. oktobra sta odpeljala dva avtobusa godbenikov in spremstva iz Komna, Sežane, Hrpelj in Divače proti Avstriji. V soboto pa sta se jim pridružila še dva spremljevalna avtobusa, ki so ju v lastni režiji napolnili ostali člani orkestrov, starši ter podporniki društev. Člani Regijskega pihalnega orkestra Krasa in Brkinov smo bili nastanjeni v mladinskem hostlu v Tullnu. Čudovito mesto ob Donavi, kjer smo v eni izmed srednjih šol prvi dan uspeli opravit še zadnjo vajo. Šele na tej vaji pa smo bili prvič kompletni z vsemi študenti, ki so se nam pridružili. Kar 13 akademikov smo imeli v zasedbi, ki so ravno zardi tekmovanja pripotovali iz Lugana, Dunaja, Hanovra, Linza, da bi lahko sodelovali pri tem enkratnem projektu. V soboto 26. oktobra je potekalo mednarodno tekmovanje v Grafeneggu.
 
Tekmovanje je potekala v čudovitem kraju, krasni dvorani in da ne pozabimo v najvišji težavnostni kategoriji. Prvotno je bilo predvidenih enajst orkestrov a so nekateri odstopili, zato je v tekmovalnem delu sodelovalo le šest orkestrov. Med temi pa lahko zagotovo potrdimo, da je bil naš orkester absolutno najmlajši, kar je opozoril tudi skladatelj obvezne skladbe Einstein Tomas Doss, ki je bil tudi član petčlanske žirije. Vsi člani žirije so bili presenečeni nad zrelostjo izvedbe tekmovalnega programa našega orkestra. Glede na težavnost in dejstvo, da so v naši kategoriji tekmovali najboljši orkestri iz Avstrije smo lahko zelo ponosni na osvojenih 83 točk in 6. mesto. Velik uspeh pa si lahko pripišemo ravno pri ideji združevanja, ki se je pokazala za zelo pozitivno.
 
Med glasbeniki so se v tek slabih treh mesecih stkala prijateljstva in za marsikoga je to enkratna izkušnja igranja v tako številnem orkestru ter na tako visokem nivoju. Velik poklon gre dirigentu Matiji Tavčarju, ki je znal vzpostavit pravo vzdušje in energijo, ki je v skupnem muziciranju pripomogla k tako uspešnem nastopu. Večji organizacijski del je imela tudi Glasbena šola Sežana, ki je v povezavi z vsemi štirimi občinami (Sežana, Komen, Divača in Hrpelje - Kozina ) nekako skrbela za finančno konstrukcijo. Naš projekt ni bil poceni, je pa zagotovo en najlepši dokaz, da imamo odlično Glasbeno šolo v Sežani ter odlične pihalne orkestre po občinah. Vsako takšno povezovanje in sodelovanje med nami, pa je velika naložba za prihodnost. Skupaj smo močnejši in boljši. Še en krat hvala obema županoma ter županjama za podporo in Vladislavi Navotnik vodji območne izpostave Javnega slada za ljubiteljsko kulturo iz Sežane.
 
Nazaj na prejšnjo stran