Glasbena šola Sežana
GLASBENA ŠOLA SEŽANA
Kosovelova 4b, 6210 SEŽANA
t: 05 7301 220, f: 05 7342 587

Obvestila

Finish Line Coupon Code 2014
MAR
23
23.3.2016 | Mikela Uršič
PRVIČ V SLOVENIJI SEMINAR ZA HARMONIKO PROFESORICE ELSBETH MOSER
Želja po novem znanju in napredku, ter uveljavitvi klasične harmonike v našem prostoru in okolju, je pripeljala do sodelovanja z eno najuglednejših profesoric klasične harmonike in solistk na bajanu, profesorice Elsbeth Moser.
 
Prof. Elsbeth Moser, je rojena v švicarskem Bernu, leta 1949. Velja za eno najpomembnejših in najbolj prepoznanih solistk na bajanu. Študirala je v Bernu in v Trossingenu (Nemčija), leta 1983 pa je postala profesorica harmonike na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hannovru. Od 1988. leta je častni profesor na MA v Tjandžinu in Šanghaju na Kitajskem, ter na Oddelku za glasbo na »Sveučilište Jurja Dobrile« v Pulju (Hrvaška). Osvojila je številne nagrade. Dve od najpomembnejših sta bili prva nagrada Evian in Annemasse v letu 1969 in leta 1972. Leta 1979 je bila dobitnica prestižne nagrade Mesta Hannover, Bernhard – Sprengel Preise in dobila najvišje mestno priznanje nemškega predsednika Romana Herzoga za glasbeno udejstvovanje in promocijo harmonike, kot koncertnega instrumenta.
 
Seminar, ki je potekal 26. in 27. februarja 2016 v Sežani, sta organizirala glasbena šola Sežana v sodelovanju z novo ustanovljenim Glasbenim društvom InMusic.
 
Seminarja se je udeležilo 14 aktivnih učencev od 12 – 19 let, iz primorskih in zamejskih glasbenih šol, ter konservatorija za glasbo »G.Tartini« iz Trsta, ter 16 učiteljev, ki so seminar spremljali kot pasivni udeleženci. Prof.Moserjeva je s svojo pozitivno energijo, predvsem pa z ogromno količino znanja navdušila vse prisotne. Poleg gostujoče profesorice, nas je s svojo prisotnostjo počastila in razveselila tudi skladateljica in profesorica Đeni Dekleva Radaković, ki je veliko pripomogla k razvoju klasične harmonike v Pulju, Poreču, ter celotni Istrski regiji. Prof.Dekleva nam je bila v veliko pomoč, saj nam je prevajala in podrobneje razlagala misli in stavke profesorice Moserjeve.
 
Neumorna ga. Elsbeth, je pustila velik pečat na vse udeležence, in po seminarju povedala, da je presenečena nad kvaliteto igranja naših učencev, kar nam je lahko v ponos in potrditev, da učitelji na primorskem delamo v pravi smeri.
 
Kot organizator celotnega seminarja, sem zelo hvaležna in vesela za novo in nepozabno izkušnjo. Zahvaljujem se vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je seminar potekal, kot smo si ga prvotno zastavili. Hvala članom komorne skupine »gHOSt«, ter Vandi Šimac, ki so poskrbeli, da so se vsi gostje pri nas počutili lepo, ter zahvala g.ravnatelju Ivu Bašiču, da je verjel v ta projekt in nam harmonikarjem pomagal k uresničitvi tako pomembnega projekta.
 
Profesorica Elsbeth Moser je bila v Sloveniji prvič in njena želja in naša želja je, da to nebi bilo tudi zadnjič.
 
Nazaj na prejšnjo stran